Wszystkich miłośników dobrej kuchni zapraszamy do udziału w II Mistrzostwach Powiatu Człuchowskiego w Lepieniu Pierogów. Już 11 czerwca każdy będzie miał okazję do tego, żeby skosztować najlepszych w powiecie dań, które są jednym z symboli kuchni polskiej. Podobnie jak podczas I edycji mistrzostw, rozegrane zostaną dwie konkurencje. W pierwszej z nich każda z drużyn będzie miała za zadanie poddać ocenie jury najlepsze z najlepszych, czyli pierogowy crème de la crème – produkt, którym ekipa chciałaby się pochwalić. W jury tegorocznego konkursu zasiądą m.in. Sylwia Garska-Chmarycz – V-ce Masterchef z roku 2020, Krzysztof Michałowski, wójt gminy Przechlewo oraz Robert Makarewicz – sołtys sołectwa Koczała. Do udziału w obradach jury zaprosiliśmy również przedstawicieli Hotelu Aubrecht w Koprzywnicy oraz Restauracji nad Jeziorem w Człuchowie.
Koło gospodyń wiejskich, stowarzyszenie lub grupa nieformalna, która zostanie najwyżej oceniona w tej konkurencji otrzyma specjalną statuetkę „Mistrza Powiatu” a dodatkowo w nagrodę weźmie udział w profesjonalnej sesji fotograficznej przygotowanej przez Studio Stare Muzeum w Człuchowie, jednego z partnerów naszych mistrzostw. Statuetki otrzymają również drużyny z drugiego i trzeciego. Dodatkowymi nagrodami będą rejs tratwą po Jeziorze Szczytno dla całego koła (bądź grupy) oraz grupowy seans w Kinie za Rogiem w Przechlewie.
Bardzo dużo emocji wzbudzi prawdopodobnie druga z konkurencji – Turniej Lepienia Pierogów. Ta konkurencja polega na ulepieniu jak najwięcej pierogów z przygotowanych składników. Każda z drużyn otrzyma do dyspozycji po kilogramie mąki, gorącą wodę, nieco soli oraz opcjonalnie (wedle zapotrzebowania) – jajka i kawałek masła. Przygotujemy też farsz, który rozdamy drużynom. W tym roku trzyosobowe drużyny będą wykonywały to zadanie na specjalnych stołach, przed członkami jury. Warto dodać, że pierogi ulepione podczas tej konkurencji po ugotowaniu zostaną rozdane publiczności.
Zwycięzcy tej konkurencji otrzymają puchary (za I miejsce starosty człuchowskiego, za II wójta gminy Rzeczenica, za III dyrektora GCKSTiR) oraz nagrody rzeczowe – trzy osoby ze zwycięskiej drużyny zdobędą voucher na weekendowy pobyt w Hotelu Aubrecht.
Dla osób z publiczności również mamy przewidziany konkurs. Chcemy wyłonić pierwszego „Powiatowego Pierogożercę”. Zasada jest prosta. Uczestnicy w ciągu dwóch minut będą musieli zjeść jak najwięcej przygotowanych wcześniej pierogów. Na zwycięzcę będzie czekała statuetka oraz nagroda rzeczowa.
Już teraz czekamy na zgłoszenia chętnych do udziału w tej konkurencji. Zgłaszać można się dzwoniąc pod numer telefonu 728 878 290. Pod tym samym numerem udzielimy odpowiedzi na wszelkie pytania. Co ważne – ilość miejsc dla uczestników w tej konkurencji jest ograniczona. Decydowała będzie kolejność zgłoszeń. Zwycięzca tej konkurencji otrzyma statuetkę i nagrodę rzeczową.
Mistrzostwa odbędą się 11 czerwca na polu namiotowym (Kompleks Turystyczny) w Rzewnicy. Startujemy o godz. 14. W przerwach między konkurencjami zaprezentują się dzieci z przedszkoli w Rzeczenicy i w Gwieździnie oraz zespół ITD. Prowadzone będą również warsztaty pierogowe. Dla dzieci z przedszkoli poprowadzi je Sylwia Garska-Chmarycz. Dzieci otrzymają certyfikat ukończenia warsztatów.
Patronami wydarzenia są Aleksander Gappa, starosta człuchowski;
Hotel Aubrecht Country Spa Resort;
Urząd Gminy Rzeczenica
Patronami mistrzostw są:
Restauracja Nad Jeziorem w Człuchowie
Studio Stare Muzeum w Człuchowie;
Centrum VK Sp. z o.o.
MyRollo w Rzeczenicy
Bank Spółdzielczy w Człuchowie o. Czarne
Gminna Biblioteka i Centrum Kultury w Przechlewie