![](https://gckrzeczenica.pl/wp-content/uploads/2022/01/264519671_133037972485237_2945433549112981428_n-1920x1440.jpg)
![](https://gckrzeczenica.pl/wp-content/uploads/2022/01/264441655_133038095818558_1806273294464564772_n-1428x1920.jpg)
![](https://gckrzeczenica.pl/wp-content/uploads/2022/01/264337341_133037859151915_2229340160205853635_n-1920x1440.jpg)
![](https://gckrzeczenica.pl/wp-content/uploads/2022/01/263926680_133037042485330_5774169809938258973_n-1920x1440.jpg)
Jurorzy jednogłośnie uznali, że najsmaczniejszą z potraw była karkówka przygotowana przez Marię Brzozowską-Johansen, drugie miejsce zajęła Wioletta Nowak, która przygotowała lazanię, trzecie Agnieszka Nowak za żeberka.
Po ocenie konkursu do dzieła przystąpiła Sylwia Garska-Chmarycz, która wspólnie z mieszkańcami Olszanowa przygotowała krewetki w sosie rosemary oraz zupę bouillabaisse z krewetkami, małżami, łososiem… Większość osób zaproszonych na to wyjątkowe spotkanie w świetlicy w Olszanowie po raz pierwszy miała okazję skosztować jadalnego złota, zobaczyć jak powstaje oliwa pietruszkowa, czy też obrać krewetkę. Trwająca około dwóch godzin lekcja gotowania zakończyła się wspólną konsumpcją – zarówno przystawka w postaci krewetek, jak i francuska zupa rybna przypadły do gustu wszystkim, nawet tym, którzy do fanów owoców morza i ryb nie należą.
Projekt pod nazwą „Olszanowo gotuje zdrowo i żyje na sportowo” jest realizowany w ramach konkursu grantowego „Działaj lokalnie 2021”. Jest to program Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności realizowany przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce i Fundację Lokalna Grupa Działania – Naszyjnik Północy.